2010-06-16 13:33:18• hírek • MTI

Nem lesz biztonságban

A román kormány túlélte az ellenzék bizalmatlansági indítványát, de a tény, hogy csak néhány vokson múlott, azt jelzi, hogy a következő hónapokban egyáltalán nem lesz biztonságban, sőt, számos további intézkedése meg is bukhat - vallják bukaresti elemzők a szerdai romániai lapok hasábjain.

A Ziarul Financiar, az egyik legkomolyabb román pénzügyi-üzleti napilap úgy fogalmaz: az előző napi, feszültségekkel és hangos indulatokkal terhes hangulatban lezajlott szavazás korántsem ad okot arra, hogy Emil Boc kormánya győztesnek érezze magát. Hiszen valójában nincs meg a parlamenti többsége - állapítja meg a lap, arra utalva, hogy az ellenzéki szociáldemokraták által benyújtott és az ugyancsak ellenzéki liberálisok által támogatott bizalmatlansági indítvány mellett 288 képviselő és szenátor voksolt, ellene viszont csak 197. Az indítvány mégis megbukott, mivel a szabályok szerint nem a jelenlévő, hanem az összes hivatalban lévő 471 honatya többségére - azaz 236 voksra - lett volna szükség a kormány megbuktatásához. A teremben 458-an voltak jelen, és 425 érvényes voks jött össze, így alakult ki az említett eredmény.

A Boc-kabinet talpon maradása tehát mindössze nyolc szavazaton múlott, vagyis a kormányt támogató parlamenti többség soraiban tucatnyi "áruló" volt. A Boc által vezetett román kormánypárt (a Demokrata Liberális Párt - PD-L) honatyái közül többen fordultak a kormány ellen, a bizalmatlansági indítvány mellett téve le a garast (a koalíciós partner, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség - RMDSZ - egységesen szavazott a kormány életben tartása mellett). A nemrég alakult, nem parlamenti pártnak számító Országos Szövetség Románia Haladásáért (UNPR), amely eleve a PD-L támogatása érdekében alakult meg, nem tudta minden tagját rávenni a "lojális" voksolásra, közülük néhányan az indítvány mellett foglaltak állást, így tettek néhányan a függetlenek és a nem magyar nemzeti kisebbségek képviselői közül is.

Infobox
h

Bukarestben biztosra veszik, hogy Emil Boc a következő hetekben átalakítja kormányát, ami nem pusztán személycseréket jelent, hanem karcsúsítást is, vagyis minisztériumok összevonásával, államtitkári és tanácsadói posztok csökkentésével is jár majd.


h



A Boc-kormány tehát életben marad, a közalkalmazotti jövedelmek 25, illetve a nyugdíjak 15 százalékos csökkentését előirányzó törvénytervezetek pedig ily módon automatikusan érvénybe lépnek. Hiszen a kormány "felelősségvállalással", azaz parlamenti vita lehetősége nélkül terjesztette azokat a törvényhozó testület két háza elé, csak a bizalmatlansági indítvány esetleges sikere jelenthetett volna akadályt.

A Romania libera azonban megállapítja: bár a kormány túlélte, korántsem biztos, hogy Románia is megmenekült. A Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött többoldalú hitelmegállapodás soron következő, 850 millió euró értékű részletét ugyanis csak akkor kaphatja meg az ország, ha a megszorító intézkedéseket sikeresen alkalmazzák is. Ehhez azonban nincs sok idő, hiszen az IMF döntéshozó testületének két hét múlva döntenie kell erről.


A parlament döntött: a kormány marad, de ki tudja meddig?
A parlament döntött: a kormány marad, de ki tudja meddig?


A bukaresti napilap felhívja a figyelmet: a szociáldemokraták késleltethetik a törvények életbe lépését azzal, hogy megtámadják azokat az alkotmánybíróságon, e testületet pedig semmiféle határidő nem kötelezi az ítélet meghozatalára. Arról nem is beszélve, hogy a kabinetnek még ki kell dolgoznia a törvények végrehajtási rendeleteit.
Az Evenimentul Zilei cirkuszi bohózatnak minősítette szerdán az előző napi parlamenti eseményeket. Szerinte ugyanis a szociáldemokraták és a liberálisok saját arculatuk javítása érdekében erőltették a bizalmatlansági indítványt, amúgy mindkét párt attól félt a legjobban, hogy esetleg tényleg megbukik a kormány, és akkor nekik kellett volna átvenniük a hatalom kormányrúdját ebben a válságos pillanatban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: